sâmbătă, 21 iulie 2012

Interviu: Nicolas Sparks – partea a III-a




Nicolas Sparks care locuieste in Carolina de Nord impreuna cu sotia sa si cu cei 5 copii ai lor este unul din cei mai populari autori din lume. Legiunile de fani ai sai se inghesuie pe www.nicolassparks.com ca sa afle ultimele informatii despre scriitorul lor preferat.


Cum scrie de obicei Nicolas Sparks?
In general, Sparks lucreaza cinci sau sase zile pe saptamana, cam cinci ore pe zi in medie. Telul lui zilnic e de 2000 de cuvinte.

Cat ii ia sa scrie un roman?
 Cam 4 sau 5 luni.

Cati ani avea Sparks cand a scris primul roman?
19.

Unde se desfasoara actiunea tuturor romanelor lui Sparks?
In Estul Carolinei de Nord.

Cat de implicat este Sparks in filmele facute dupa cartile lui?
Contributia lui Sparks variaza de la poveste la poveste. Citeste scenariile, dar in cea mai mare parte ii lasa pe profesionistii din lumea filmului sa-si faca treaba.

Ii plac filmele facute dupa cartile lui?
Sparks e foarte multumit de filmele facute pe baza cartilor lor (Mesaj de departeO iubire de neuitat, Jurnalul).
Cate exemplare din cartile lui s-au vandut in lume?
Peste 50 de milioane.

Cat de mult dintru-un roman planifica Sparks in avans?
Inainte de a se apuca de scris,  stie cum incepe si cum se va termina povestea si are in minte 5-6 evenimente-cheie, care vor actiona ca puncte de cotitura.

Cum e sa fii barbat si sa scrii povesti de dragoste?
Povestea de dragoste este unul dintre cele mai vechi si mai explorate genuri literare. De exemplu, razboiul troian din Iliada a fost purtat din cauza dragostei unei femei; Romeo si Julieta a lui Shakespeare e o poveste de dragoste.
Din cauza celor 3 elemente necesare acestui gen – originalitatea, universalitatea personajelor si locului actiunii si o intriga suficient de interesanta pentru a-l face pe cititor sa intoarca pagina – si a faptului ca in general conflictul din roman este interior, este unul dintre cele mai dificile genuri literare. E usor sa scrii o poveste sau sa creezi un personaj care sa aiba 2 din cele 3 trasaturi necesare (Hannibal Lecter e intersant si original, dar nu e universal, de exemplu; Jurassic Park de Michael Crichton e de asemenea original si interesant, dar nu universal), dar in ceea ce priveste combinarea celor 3 elemente, nu mai e la fel de usor.
La fel si cu conflictul interior. Conflictul exterior (o crima de rezolvat, un ucigas in libertate, un terorist care ameninta cu dezastrul, un baietel care invata magia) este mult mai usor de transpus in scris intr-un mod care pastreaza interesul cititorului decat conflictul interior (Garrett Blake va reusi sa-si uite trecutul? Allie si-l va aminti pe Noah?). De asemenea, e dificil sa folosesti un conflict interior universal fara a recurge la clisee uzate, pe care Sparks se straduieste sa le evite.
Acestea fiind spuse, Sparks se bucura de provocarile pe care le reprezinta povestile de dragoste. E de asemenea interesant de remarcat ca, in ultima vreme, barbatii au avut mai mult succes in acest gen decat femeile. (Femeile, pe de alta parte, domina genul). Love Story a fost scris de Eric Segal, Podurile din Madison County de Robert James Waller, Imblanzitorul de cai de Nicholas Evans, asa ca Nicholas Sparks nu e singur.

Cu ce-si doreste Sparks sa ramana cititorii sa ramana dupa un roman de-al sau?
In general vorbind, Sparks incearca sa scrie povesti de dragoste usor de citit, amuzante, originale, cu un sfarsit plin de forta, care sa genereze emotii reale. Asta si-ar dori sa obtina cititorii sai dintr-un roman. In ceea ce priveste stilul, se straduie sa scrie cu eficienta, constient si original, intr-o proza viguroasa si neincarcata.     

Nota: Acest interviu apare intr-unul din romanele 'Colectiei de romane' editat de editura Reader's Digest Romania.

Interviu: Nicolas Sparks – partea a II-a



Cand a fost publicat primul lui roman, Jurnalul, in 1996, lui Nicolas Sparks nu i-a venit sa creada ce noroc avea. La vremea aceea lucra ca agent de vanzari pentru o firma de produse farmaceutice, cu un venit de 40 000 de dolari pe an; a fost uluit cand Warner Bros a cumparat drepturile de ecranizare ale romanului cu 1 000 000 de dolari. 'Daca credeti ca am fost entuziasmat de asta, imi subestimati reactia. Atat am topait de bucurie, ca am facut o crampa la gamba. Am fost ragusit timp de 2 zile de cat am tipat. N-am putut sa dorm. Nu parea real, dar era. Si era absolut minunat. 

Pentru ca este un romantic incurabil, primul lucru pe care l-a facut a fost sa-i cumpere o verigheta noua sotiei sale. 'Imi amintesc ca am inghenunchiat si i-am spus ca viata noastra s-ar putea schimba pentru totdeauna si nu stiu ce ne va aduce viitorul'.

De fapt, a fost inceputul unei cariere literare extraordinare. Dupa 15 carti, opera sa e tradusa in 40 de limbi, 6 dintre romanele sale au devenit filme de succes si el este unul dintre singurii 2 autori contemporani care au avut un roman ce a ramas pe lista de best-selluri a New York Times mai mult de 12 luni – celalalt fiind J.K. Rowling.

De unde-si ia ideile pentru romanele lui profund romantice?
'Diferite romane scot in evidenta o tristete diferita. Cititorul trebuie sa simta ca a trait o viata in miniatura intre copertile cartii, si pentru asta trebuie sa incluzi fericire, emotie, dragoste si tradare – si tristete. Toate acestea fac parte din viata. Daca nu le ai, nu pare real'. Multe dintre povestile lui sunt inspirate de evenimente petrecute in propria-i familie – sigur, romantate puternic. Mesaj intr-o sticla a fost inspirat de experientele prin care a trecut tatal lui dupa moartea mamei lui; O plimbare de neuitat – de lupta cu cancerul, pe care sora lui a pierdut-o.

In general, Nicolas Sparks scrie cinci sau sase zile pe saptamana, cam cinci ore pe zi. Obiectivul lui zilnic e de 2000 de cuvinte si de regula ii ia 5-6 luni sa termine un roman. Inainte de a se apuca de scris, stie cum va incepe si cum se va sfarsi povestea si are in minte 5-6 evenimente-cheie care vor fi punctele de cotitura. 'De obicei incep cu varsta personajului si imi pun o multime de intrebari despre el. Care ar putea fi dilemele unui personaj de 50 de ani? Are copii care pleaca la colegiu sau parinti in varsta de care trebuie sa aiba grija – si pornesc de aici'.
Chiar si acum insa, cand termina un roman, Nicolas Sparks se intreaba de unde vor veni ideile pentru urmatorul. 'Din fericire pentru mine, editorul meu este foarte tolerant cu faptul ca am tendinta sa intarzii cu predarea manuscriselor. Aceasta intarziere nu se datoreaza lipsei de efort sau taraganarii; ea reflecta mai degraba lipsa de previzibilitate a procesului de creatie. In cazul Refugiului, de pilda, am inceput un roman in octombrie 2009. Titlul de lucru era Sa spui adio, si desi simteam ca premisa de baza este puternica, am ajuns la un punct in ianuarie 2010 cand pur si simplu nu mai puteam continua. Povestii ii lipsea … ceva, dar nu-mi dadeam seama ce. Am petrecut cateva saptamani chinuitoare incercand sa depasesc acest impas, dar nimic nu parea sa functioneze. Asa ca, stiind ca totusi trebuia sa scriu un roman pentru toamna, am pus deoparte Sa spui adio si am stat cateva saptamani sa ma gandesc la o alta poveste. Acea poveste a devenit in cele din urma romanul Refugiul. Am inceput sa-l scriu pe 17 februarie 2010 si, desi speram ca va avea o traiectorie simpla, a sfarsit prin a deveni unul dintre cele mai provocatoare romane pe care le-am scris. Are multe dintre elementele la care se asteapta cititorii mei – o poveste de dragoste emotionanta si personaje convingatoare – dar introduce si un element de pericol'.
De cand a terminat Refugiul, autorul a mai scris 2 scenarii, care nu sunt bazate pe romanele lui.

Este uimitor ca Nicolas Sparks, tata a cinci copii, gaseste timp sa-si urmeze cariera de scriitor, dar el recunoaste ca-i lipsesc zgomotul si veselia cand copii sunt plecati la scoala. 'Imi place sa-mi am copiii prin preajma. Imi place sa-i vad crescand si sunt uimit neincetat de cat de repede pare sa se intample asta. Timpul … mereu alergam dupa el si mereu ne scapa'.

 Nota: Acest interviu apare intr-unul din romanele 'Colectiei de romane' editat de editura Reader's Digest Romania.

Interviu: Nicolas Sparks – partea I-a



Nicolas Sparks este genul de barbat de moda veche, romantic, pe care orice femeie ar dori sa-l intalneasca. Cand a cunoscut-o pe sotia lui in primul an de colegiu, i-a spus a doua zi ca e sigur ca se vor casatori – 'avea niste ochi incredibili; pur si simplu am stiut' – si in urmatoarele luni i-a scris cate 2 scrisori pe zi. Dupa 8 ani de casnicie, autorul de 34 de ani spune ca o iubeste mai mult ca niciodata. 'Relatia noastra este mult mai stransa decat la inceput. Am avut suisurile si coborasurile noastre si am invatat foarte mult din ele'.

Ce crede despre secretul unui mariaj reusit? Cred ca Landon din O plimbare de neuitat a spus-o cel mai bine. Dragostea adevarata este de fapt cea neconditionata. Inseamna sa iubesti pe cineva fara sa astepti nimic in schimb. Parintii sotiei mele, care sunt casatoriti de 60 de ani, m-au invatat ce inseamna devotamentul'.

Aceasta relatie speciala a servit drept inspiratie pentru Caietul, in timp ce al doilea roman al lui Sparks, Mesaj intr-o sticla, vorbea despre devotamentul tatalui sau fata de mama sa, care a murit intr-un accident de calarie cand nu avea decat 47 de ani. O plimbare de neuitat datoreaza foarte mult surorii mai mici a lui Sparks, care se lupta cu cancerul, dar a carei personalitate este asemanatoare cu cea a lui Jaimie, eroina romanului.

Popularitatea surprinzatoare a acestor romane romantice si lansarea de curand a romanului Mesaj intr-o sticla i-au permis lui Sparks sa renunte la slujba lui de distribuitor de medicamente, sa se bucure de placerea scrisului si sa se ocupe de cresterea celor 2 baieti, Miles si Ryan, in casa familiei sale din Carolina de Nord.

Nota: Acest interviu apare intr-unul din romanele 'Colectiei de romane' editat de editura Reader's Digest Romania.

Ecranizari dupa literatura universala


A.J. Cronin - Castelul palarierului
A.S. Byatt - Îngeri şi insecte
A.S. Byatt - Possession
Agatha Christie - Moarte pe Nil
Alex Flinn - Bestial
Alexandra Ripley - Scarlett
Alexandre Dumas - Cei trei muschetari
Alexandre Dumas - Contele de Monte Cristo
Alexandre Dumas fiul - Dama cu camelii
Alice Sebold - Din raiul meu
Alice Walker - Culoarea purpurie
Anna Quindlen - One true thing
Anne Rice - Cronicile vampirilor: Interviu cu un vampir     1
Anne Rice - Cronicile vampirilor: Regina damnatilor     3
Anthony Burgess - Portocala mecanica
Arsene Lupin - Maurice Leblanc
Arthur C. Clarke - 2001: Odiseea spatiala
Arthur Golden - Memoriile unei gheise
Arthur Miller - Moartea unui comis-voiajor
Arthur Schnitzler - Cu ochii larg inchisi 1926
Arturo Perez-Reverte - Captain Alatriste
Arturo Perez-Reverte - The Club Dumas
Audrey Niffenegger - Soţia călătorului în timp
Avery Corman - Kramer contra Kramer
B. Traven - Comoara din Sierra Madre
Bernhard Schlink - Cititorul
Boris Pasternak - Doctor Zhivago
Bram Stoker - Dracula
Bret Easton Ellis - American psycho
Brian Selznick - Hugo
C.S. Lewis - Cronicile din Narnia: Călătorie pe mare cu Zori-de-Zi     5
C.S. Lewis - Cronicile din Narnia: Leul, Vrăjitoarea şi Dulapul     2
C.S. Lewis - Cronicile dinNarnia: Prinţul Caspian    4
Cecilia Ahern - P.S. I love you
Charlaine Harris - Vampirii Sudului [serie de romane]
Charles Dickens - Casa umbrelor
Charles Dickens - David Copperfield
Charles Dickens - Marile speranțe
Charles Dickens - Mica Dorrit
Charles Dickens - Nicholas Nickleby
Charles Dickens - Oliver Twist
Charles Dickens - Poveste de Crăciun
Charles Frazier - Cold mountain
Charles Portis - True grit
Charles Webb - Absolventul
Charlotte Bronte - Jane Eyre
Christopher Paolini - Eragon
Christopher Priest - The prestige
Chuck Palahniuk - Choke
Chuck Palahniuk - Fight club Chuck Palahniuk - Haunted
Chuck Palahniuk - Invisible monsters
Chuck Palahniuk - Survivor
Clive Cussler - Sahara
Cormac McCarthy - Drumul
Cormac McCarthy - Nu există ţară pentru bătrâni
D. H. Lawrence - Amantul doamnei Chatterly
D. H. Lawrence - Femei indragostite
D.H. Lawrence - Fii si indragostiti
Dan Brown - Codul lui DaVinci  1
Dan Brown - Ingeri si demoni 2
Daniel Defoe - Robinson Crusoe
Dante Alighieri - Divina comedie Daphne du Maurier - Cousin Bette
Daphne du Maurier - Rebeca
Darren Shan - Circul ororilor: Asistentul vampirului Dashiell Hammett – Soimul maltez
David Guterson - Parfum de cedru
David Mamet - Totul de vanzare
David Mitchell - Cloud atlas
David Nicholls - O zi
Dian Fossey - Printre gorile
Don DeLillo - Cosmopolis
Donn Pearce - Luke, mână rece
E. L. Doctorow  - Vremuri de restriste
E. M. Forester - O calatorie in India
E.M. Forster - Camera cu vedere
Edgar Allan Poe - Crimele din Rue Morgue
Edgar Rice Burroughs - A princess of Mars
Edith Wharton - The house of Mirth
Edith Wharton - Vârsta inocenţei
Eginald Schlattner - Manusi rosii
Elizabeth Gaskell - Cranford
Elizabeth Gaskell - Nord si sud
Elizabeth Gaskell - Sotii si fiice
Elizabeth Gilbert - Mananca, roaga-te, iubeste
Emily Bronte - La răscruce de vânturi
Emma McLaughlin si Nicola Krauss - Jurnalul unei dadace
Eric Garcia - Matchstick Men
Eric Van Lustbader  - Mostenirea lui Bourne
Eric-Emmanuel Schmitt - Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran
Erich Maria Remarque - Nimic nou pe frontul de vest
Erich Segal - Love story
Ernest Hemingway - A avea si a nu avea
Ernest Hemingway - Adio arme!
Ernest Hemingway - Batranul si marea
Ernest Hemingway - Pentru cine bat clopotele?
Ernest Hemingway - Zapezile de pe Kilimanjaro


Evelyn Waugh - Intoarcere la Brideshead
F. M. Dostoievski - Crima si pedeapsa
Farley Mowat - Never cry wolf
Francis Scott Fitzgerald - Blandetea noptii
Francis Scott Fitzgerald - Marele Gatsby
Frank Herbert - Dune
Franz Kafka - Procesul
Frederick Forsyth - Ziua sacalului
Gabriel Garcia Marquez - Dragoste în vremea holerei
Galt Niederhoffer - Romanticii
George Eliot - Middlemarch
George Orwell - 1984
George R.R. Martin - Cantec de gheata si foc
Giles Foden - Ultimul rege al Scotiei
Giovanni Arpino - Scent of a woman
Giuseppe Tomasi di Lampedusa - Leopardul
Guillermo Martinez - Crimele din Oxford
Gustave Flaubert - Doamna Bovary
Harper Lee - Sa ucizi o pasare cantatoare
Harriet Beecher Stowe - Coliba unchiului Tom
Helen Fielding - Jurnalul lui Bridget Jones
Henri Charrière - Papillon
Henry De Vere Stacpoole - Laguna albastră
Henry James - Portretul unei doamne
Henry McMurtry - Vorbe de alint
Henryk Sienkiewicz - Quo vadis
Herbert George Wells -bMasina timpului
Herbert George Wells - Razboiul lumilor
Herman Melville - Moby Dick 
Herman Wouk - Revolta de pe Caine
Humphrey Cobb - Cararile gloriei
Hunter S. Thompson aka Gonzo - Spaime si scarbe in Las Vegas
Ian Fleming - Goldfinger
Ian McEwan - Durabila iubire
Ian McEwan - Atonement
Ira Levin - Copilul lui Rosemary
Irvine Welsh  - Trainspotting
Isaac Asimov - Eu, robotul
Isabel Allende - Casa spiritelor
J. D. Salinger - De veghe in lanul de secara
J. K. Rowling - Harry Potter şi Camera Secretelor 2
J. K. Rowling - Harry Potter şi Ordinul Phoenix  5
J. K. Rowling - Harry Potter şi Piatra Filozofală  1
J. K. Rowling - Harry Potter şi Pocalul de Foc  4
J. K. Rowling - Harry Potter şi Prinţul Semipur  6
J. K. Rowling - Harry Potter şi Prizonierul din Azkaban  3
J. K. Rowling - Harry Potter şi Talismanele Morţii  7, 8
J. M. Barrie - Peter Pan
J.G. Ballard - Imperiul soarelui
J.R.R Tolkien - Hobittul
J.R.R Tolkien - Stăpânul inelelor: Cele două turnuri  2
J.R.R Tolkien - Stăpânul inelelor: Frăţia inelului 1
J.R.R Tolkien - Stăpânul inelelor: Întoarcerea regelui 3
Jack Kerouac - On the road
Jack London - Chemarea strabunilor
Jack London - Colt alb
James Ellroy - L.A. Confidential
James Fenimore Cooper - Ultimul mohican
James Leo Herlihy - Cowboyul de la miezul nopţii
James M. Cain - Postasul suna intotdeauna de 2 ori
Jane Austen - Emma
Jane Austen - Mansfield Park
Jane Austen - Northanger abbey
Jane Austin - Mandrie si prejudecata
Jane Austin - Persuasion
Jane Austin - Ratiune si simtire
Jane Smiley- A thousand acres
Janet Evanovich - One for the money
Janet Fitch - White oleander
Jean-Dominique Bauby - Scafandrul si fluturele
Jeffery Deaver - Colectionarul de oase
Jim Harrison - Legendele toamnei
Jim Thompson - Escrocii de
Jo Nesbø - Headhunters
Joanne Harris - Chocolat
John Berendt  - Miezul noptii in gradina binelui si a raului
John Boyne - Băiatul în pijamale vărgate
John Fowles - Colectionarul
John Fowles - Iubita locotenentului francez
John Fowles - Magicianul
John Grisham - Clientul
John Grisham - Firma
John Grisham - The Pelican brief
John Grisham - Vremea razbunarii
John Irving - Lumea văzută de Garp
John Jakes - Nord şi sud
John O'Brien - Părăsind Las Vegas-ul
John Steinbeck - La est de eden
John Steinbeck - Oameni si soareci
John Updike - Vrajitoarele din Eastwick
Jonathan Safran Foer - Extrem de tare si incredibil de aproape [Extremely loud & incredibly
Jonathan Safran Foer - Totul e iluminat
Jose Saramango - Eseu despre orbire
Jose Saramago - Alb orbitor
Joseph Delaney - Ucenicul vraciului
Joseph Heller  - Catch-22
Joseph Kesselring - Arsenic şi dantelă veche
Judith Guest - Oameni obisnuiti

Jules Verne - 20000 de leghe sub mări
Karen Blixen - Departe de Africa
Kathryn Stockett - Culoarea sentimentelor
Kaui Hart Hemming - The descendants
Kazuo Ishiguro - Rămăşiţele zilei
Ken Follett - Stalpii pamantului
Ken Kesey - Zbor deasupra unui cuib de cuci
L. Frank Baum - Vrăjitorul din Oz
Larry McMurtry - Hud
Lauren Weisberger - Diavolul se imbraca de la Prada
Laurie Halse Anderson - Speak
Leonore Fleischer - Rain man
Lev Tolstoi - Anna Karenina
Lev Tolstoi - Razboi si pace
Lewis Carrol - Alice în Ţara Minunilor
Lisa Jane Smith - Jurnalele vampirilor
Margaret Atwood - The handmaid's tale
Margaret Mitchell - Pe aripile vantului
Margaret Rosenthal - The honest courtesan
Mario Puzo - Nasul
Mary Shelley - Frankenstein
Max Brooks - World war Z
Michael Blake - Danseaza cu lupii
Michael Crichton - Congo
Michael Crichton - Jurassic Park
Michael Crichton - Sphere
Michael Cunningham - O casa la capatul lumii
Michael Cunningham - Orele
Michael Ende - Poveste fara sfarsi
Michael Ondaatje - Pacientul englez
Nathaniel Hawthorne - Litera stacojie
Neil Gaiman - Coraline
Neil Gaiman - Stardust
Nicholas Evans - Imblanzitorul de cai
Nicholas Sparks - Dragul meu John
Nicholas Sparks - Message in a bottle
Nicholas Sparks - Nopţi în Rodanthe
Nicholas Sparks - O plimbare de neuitat
Nicholas Sparks - The Notebook
Nicholas Sparks - Ultimul cantec
Nick Hornby - High fidelity 
Nikos Kazantzakis - Iisus rastignit a doua oara
Nikos Kazantzakis - Zorba grecul Nora Roberts - În arşiţa nopţii
Nora Roberts - Midnight Bayou
Norman Maclean - Candva, pe aici, trecea un rau
Orson Scott Card - Jocul lui Ender
Oscar Wilde - Dorian Gray
Oscar Wilde - Importanta de a fi onest
Pat Conroy - Printul mareelor
Patrick O'Brian - Master and commander: The far side of the world
Patrick Suskind - Parfumul: Povestea unei crime
Paul Theroux - Mosquito coast
Paulo Coelho - Veronika se hotărăşte să moară
Peter Benchley - Falci
Peter Carey - Oscar şi Lucinda
Philip K. Dick - Minority report
Philip K. Dick - Total recall
Philip K. Dick - Vanatorul de recompense
Philip Pullman - Luminile Nordului. Busola de aur Philippa Gregory - Surorile Boleyn
Pier Paolo Pasolini - Teorema
Pierre Boule - Planeta maimutelor
Pierre Choderlos de Laclos - Legături periculoase
Pittacus Lore - Eu sunt numarul 4
Rafael Sabatini - Odiseea capitanului Blood
Ray Bradbury - Fahrenheit 451
Raymond Chandler - Somnul din veci
Richard Condon - Candidatul manciurian
Richard Condon - Onoarea familiei Prizzi
Richard Doddrige Blackmoore - Lorna Doone
Richard Matheson - I am legend
Richard Matheson - Undeva, candva
Richard Yates - Revolutionary Road
Rick Riordan - Percy Jackson şi Olimpienii: Hoţul fulgerului
Roald Dahl - Charlie si fabrica de ciocolata
Robert Bloch - Psycho
Robert J. Sawyer - Flashforward
Robert James Waller - Podurile din Madison County
Robert Ludlum - Identitatea lui Bourne     1
Robert Ludlum - Supremaţia lui Bourne     2
Robert Ludlum -Ultimatumul lui Bourne     3
Robin Cook - Sfinxul
Ron Kovic - Născut pe 4 iulie
Rudyard Kipling - Omul care voia să fie rege
Russell Banks - Dulcea lume de după 
S.E. Hinton - Proscrisii de
Scott Smith - Ruinele
Scott Smith - Un plan simplu
Scott Turow - Presupus nevinovat
Seth Grahame-Smith - Abraham Lincoln, vampire hunter
Sidney Schanberg - The death and life of Dith Pran
Sir Arthur Conan Doyle - Cainele din Baskerville
Stanislaw Lem - Solaris
Stendhal - Rosu si negruStephen Chbosky - The perks of being a wallflower

Stephen King - Camera 1408
Stephen King - Carrie
Stephen King - Culoarul mortii
Stephen King - Inchisoarea ingerilor
Stephen King - It
Stephen King - Misery
Stephen King - Orasul bantuit
Stephen King - Salem's Lot
Stephen King - Stralucirea
Stephen King - The green mile
Stephen King - The Shining
Stephenie Meyer - Amurg     1
Stephenie Meyer - Eclipsa     3
Stephenie Meyer - Luna noua     2
Stephenie Meyer - Saga Amurg: Zori de Zi
Stephenie Meyer - The host
Stephenie Meyer - Twilight
Steven Millhauser Eisenheim - The illusionist
Stieg Larsson - Bărbaţi care urăsc femeile  I
Stieg Larsson - Castelul din nori s-a sfărâmat  III
Stieg Larsson - Fata care s-a jucat cu focul  II
Susan Hill - Femeia in negru Suzanne Collins - Jocurile foamei
Tennessee Williams - Dulcea pasare a tineretii de
Tennessee Williams - Suddenly, last summer
Tennessee Williams - The Roman spring of Mrs. Stone
Tennessee Williams - Un tramvai numit Dorinta
Terry Pratchett – Discoworld: Hogfather
Terry Pratchett - Discworld: Going Postal
Theodore Dreiser - O tragedie americana
Thomas Berger - Meeting evil
Thomas Berger - Micul om mare
Thomas Hardy - Departe de lumea dezlănţuita
Thomas Hardy - Jude, obscurul
Thomas Hardy - Tess D'Ubervilles Thomas Harris - Tacerea mieilor
Thomas Keneally - Lista lui Schindler
Tom Clancy - Singur impotriva presedintelui
Tom Clancy - Vânătoarea lui Octombrie Roşu
Tom Wolfe - The right stuff
Tracy Chevalier - Fata cu cercel de perla
Truman Capote - Mic dejun la Tiffany
Umberto Eco - Numele trandafirului
Upton Sinclair - Va curge sange
Victor Hugo - Mizerabilii
Vladimir Nabukov - Lolita
W. Somerset Maugham - Valul pictat
Walter Kirn – Sus, in aer
Walter Mosley - Diavolul in rochie albastra
Washington Irving - Colonial Gothic: The legend of Sleepy Hollow
Wilbur Smith - Tarmul in flacari, Puterea sabiei si Furia, volumele 4,5,6 din saga Familiei Courtney
William Burroughs - Pranzul dezgolit
William Diehl - Fiinta raului
William Golding - Imparatul mustelor 1954
William Goldman - The princess bride
William Kennedy - Iarba raului
William Peter Blatty - Exorcistul
William Scott, sir - Logodnica din Lammermoor 1819
William Shakespeare - Furtuna William Shakespeare - Hamlet
William Shakespeare - Imblanzirea scorpiei
William Shakespeare - Mult zgomot pentru nimic
William Shakespeare - Othello
William Shakespeare - Romeo and Juliet
William Shakespeare - The Merchant of Venice
William Shakespeare - Twelfth night, or What you want
William Shakespeare - Visul unei nopti de vara
William Styron - Alegerea Sophiei
Yann Martel - Viaţa lui Pi
Zoe Heller - Jurnalul unui scandal


Ecranizari dupa romane celebre

Ecranizari dupa literatura romana


Camil Petrescu - Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi
Constantin Chirita - Ciresarii
George Calinescu - Enigma Otiliei
Ioan Slavici - Moara cu noroc
I.L. Caragiale - O scrisoare pierduta
Ion Creanga - Amintiri din copilarie
Liviu Rebreanu - Ciuleandra
Liviu Rebreanu - Ion
Liviu Rebreanu - Padurea spanzuratilor
Liviu Rebreanu - Rascoala
Marin Preda - Cel mai iubit dintre pamanteni
Marin Preda - Morometii
Mateiu Caragiale - Craii de Curtea Veche
Mihail Sadoveanu - Baltagul
Mihail Sadoveanu - Dumbrava minunata
ion Creanga - Amintiri din copilarie
Mihail Sadoveanu - Neamul Soimarestilor
Mircea Eliade - Tinerete fara tinerete
Radu Tudoran - Toate panzele sus